Voedselallergie

Voedselallergie is een verkeerde reactie van het lichaam op voedsel.

Net zoals andere allergieën kunnen voedselallergieën spontaan in het leven van de patiënten opduiken. Wanneer het lichaam allergisch wordt voor een bepaald voedsel bestanddeel wordt er een specifiek antilichaam aangemaakt.

Bij een volgende blootstelling aan dit voedselbestanddeel zal het lichaam een chemische reactie vertonen op dit herkende bestanddeel. Deze ontstekingsreactie kan zich vertalen in één of meerdere symptomen die in sommige gevallen zeer ernstig tot zelfs fataal kunnen zijn.

Vaak voorkomende symptomen bij voedselallergie zijn ademhalingsmoeilijkheden, diaree, overgeven, zwellingen van de huid of van de mond, keel en lippen. Daarnaast kan het ook aanleiding geven tot anafylaxie, met als meest ernstige vorm anafylactische schok: een reactie van het lichaam waarbij bloeddrukdaling optreedt met als gevolg verlies van bewustzijn en hartstilstand.

Meer info over anafylaxie op :http://www.anafylaxie.be/

peanuts1
In principe kan gesteld worden dat hoe sneller de reactie op het geconsumeerde voedsel hoe potentieel heviger de reactie is. Bij zware reacties, die fataal kunnen aflopen, is het nodigom niet in eerste instantie een antihistaminicum toe te dienen maar over te gaan tot een injectie van adrenaline.
Men kan allergisch worden aan alle voedsel, echter zijn er een acht-tal eetwaren die met betrekking tot de primaire voedselallergieën de meerderheid van reacties voor hun rekening nemen.

Dit zijn melk, ei, noten, vis, schaaldieren, soja, tarwe en pinda. Waarom specifiek deze eetwaren aanleiding geven tot allergie is het gevolg van IgE-gemedieerde kruisallergie met pollen. Deze staan lost van de hoger vermelde 8 primaire voedselallergieën. Er wordt een linkg gelegd tussen allergie voor bepaalde pollen van bomen en grassen en bepaalde eetwaren. (vb. boompollen en pit-en steenfruit; hazelnoten, grassen en tomaat)

prawn-cocktail

De laatste jaren is er in België een enorme toename van mensen met secundaire voedselallergie. De specifieke oorzaak hiervan is onbekend maar men vermoed een link met het toenemende aantal pollen. Ook voedselallergie is vandaag NIET te genezen. Maar soms geneest het lichaam zelf van deze aandoening/overgevoeligheid.

Behandelingen bestaan meestal uit het vermijden van de voedingswaren. Sommige artsen passen ook immunotherapie toe m.b.t. de gerelateerde omgevingsallergieën.

* Voedselallergie wordt soms nog verkeerdelijke verward met voedselintolerantie. Het verschil tussen beide is te herleiden tot de immuunreactie bij voedselallergie. Deze ontbreekt bij voedselintolerantie. Echter kan intolerantie ook aanleiding geven tot eczeem en jeuk en andere vaak aan voedselallergie gelinkte problemen.

Reacties zijn gesloten.