Winterijd = fijnstof tijd. 12 000 doden wie dat er wat aan?!

Onderzoek uit 2007 toont aan dat zo goed als 50% van alle Belgen te vaak werd blootgesteld aan fijn stof. Vooral tijdens de wintermaanden is de kans op te hoge concentraties fijn stof het grootst. Fijn stof is vooral een boosdoener voor mensen met ademhalingsproblemen zoals astma maar ook voor mensen met hart- en vaatziekten. Volgens een rapportage die nu zondag zal worden uitgezonden door panaroma (canvas) is fijn stof zelfs rechtsreeks verantwoordelijk voor 12 000 doden in Belgie! http://multiblog.vrt.be/canvasactua/category/panorama/

De hoofdschuldige van fijn stof is de dieselmotor! Toch is België nog altijd een dieselvriendelijk land en zorgen fiscale maatregelen ervoor dat steeds meer mensen en bedrijven voor de meest vervuilende oplossing kiezen. Diesel is na raffinage de helft duurder dan benzine, maar de Belgische accijnzen maken ze aan de pomp een stuk goedkoper.

Welke maatregelen worden er in België genomen tegen fijnstof?
In de drie gewesten bestaan wintersmogactieplannen die ingaan van zodra de alarmdrempels worden overschreden. De hoogste concentraties worden gemeten nabij de Antwerpse haven, de Gentse kanaalzoen en in het zuidwesten van West – Vlaanderen. Maar eigenlijk kan je stellen dat Vlaanderen en Brussels sterk verontreinigd zijn door fijn stof. Tevens zijn er maar een beperkt aantal fijnstofmeetpunten. Bij overschrijding van de alarmdrempels worden de maximum snelheden beperkt tot 90 km per uur. De maatregel heeft de bedoeling fijnstofpieken te beperken, maar eigenlijk zijn het naar onze mening niet meer dan druppels op een hete plaat.

De Vlaamse overheid nam verschillende maatregelen zoals de ecologiepremie voor transportbedrijven, alsook het aanpassen van de emissienormen van stookinstallaties.

Eerlijk is eerlijk, fijn stof is ook een Europees probleem. Want veel van het fijn stof aanwezig in België is vanuit andere landen afkomstig. Een moedige gecoördineerde aanpak lijkt ons meer dan noodzakelijk. Dieselwagens mogen vanaf september 2009 naar aanleiding van een Europese maatregel nog maximum 5 mg/km uitstoten. Dit zal in de meeste wagens enkel gerealiseerd kunnen worden door een roetfilter. In Nederland worden roetfilters stevig gesubsidieerd, in België niet.

Zijn deze maatregelen voldoende, en waarom worden in Belgie dielswagens nog steeds fiscaal bevoordeeld ten opzichte van meer milieuvriendelijke technologieën?

Meer info www.ircel.be

Reacties zijn gesloten.