Vroege consumptie van vis beschermt tegen eczeem !

De consumptie van vis in het dieet vóór de leeftijd van negen maanden biedt bescherming tegen eczeem. Ook een vogel in huis lijkt zo zijn voordeel te hebben. Kinderen met eczeem lopen tweemaal meer risico om op latere leeftijd astma te ontwikkelen.Vroege consumptie van vis beschermt tegen eczeem

Bron: ‘De huisarts’
Eczema is aan een opmars bezig in onze Westerse landen en vermoedelijk ziiten omgevingsfactoren daar voor iets tussen zitten. Zo ook de introductie van vast voedsel bij baby’s.

Onderzoek had vroeger al gewezen op de gunstige invloed van vis tijdens het eerste levensjaar om het latere optreden van eczeem tegen te gaan. Echter ontbrak het aan sluitende studies om dit aan te tonen. Bernt Alm et al. (Universiteit van Göteborg, Zweden) selecteerden willekeurig 8.176 pasgeborenen, de helft van de West-Zweedse geboortecohort van 2003. De ouders werd gevraagd om op zes en twaalf maanden een vragenlijst in te vullen over de aanwezigheid van eczeem en over mogelijke oorzakelijke factoren. Uiteindelijk beschikten de onderzoekers over gegevens van 4.921 kinderen.

Het aantal kinderen met eczeem was aanzienlijk: 13,9% van de kinderen had er last van op de leeftijd van zes maanden en dat cijfer liep op tot 20,9% op de leeftijd van twaalf maanden. Familiale factoren waren een belangrijke factor. Eczeem bij een broer of zus verhoogde het relatieve risico met 87%, eczeem bij de moeder deed het risico voor het kind met maar liefst 40% toenemen. Het optreden van koemelkallergie bij het kind verdrievoudigde de kans op eczeem.  

Bij een aantal gebruikelijke verdachten konden de onderzoekers geen aantoonbare oorzaak vinden: een kat of een hond in huis, roken door de ouders, of de leeftijd waarop eieren of melk geïntroduceerd werden. Er was ook geen invloed te vinden van borstvoeding gedurende een korte periode van toediening.

Twee opmerkelijke factoren boden wél bescherming. De introductie van vis in het dieet vóór de leeftijd van negen maanden en het aanwezig zijn van een vogel in huis.

Bron: De huisarts


Reacties zijn gesloten.