Vakantietip voor mensen met voedselallergie: Disneyland Parijs!

Een lang beloofde uitstap naar het magische Euro Disney in Parijs. Een droombestemming voor de kinderen maar een bron van stress voor mij. Ik ben namelijk helemaal geen fan van rollercoasters en nog minder van verblijven in het buitenland. Begrijp me niet verkeerd, ik reis graag maar iedere keer weer is het de problematiek van: ‘wat kunnen we veilig eten?’.  Ons gezin is nogal zwaarbelast met voedselallergieën voor zowel ikzelf als de kinderen. Meestal vermijden we daarom hotels en restaurants en zorgen we voor ons eigen potje. Niet altijd even leuk want zo blijf je als ouder altijd opgescheept met deze gezinstaak.

Deze keer zou het echter helemaal anders verlopen, we waren geboekt in het Disney hotel ‘New York’, kamer met ontbijt. We zouden wel zien wat het zou geven. Epipen noodspuit en andere antiallergie medicatie altijd bij de hand voor alle zekerheid. Na een vrij vermoeiende autorit. Regen, files en jengelende kindjes, maakten we bij aankomst in het majestueuze hotel toch maar vermelding van al onze allergie bekommernissen. Meestal is de taalbarrière een eerste hindernis maar dat viel zeer goed mee. De meertalige receptionist luisterde aandachtig en leek zowaar onze allergie bekommernissen te begrijpen. Hij toverde een speciale voedselallergiefolder tevoorschijn en legde ons uit dat een heel groot aantal eetgelegenheden, waaronder het hotel-restaurant, rekening houden met voedselallergie en –intoleranties. Ik was erg onder de indruk van de uitgebreide informatie en de inspanningen. Maar zou de praktijk zo goed verlopen?disney

Na het verkennen van de kamer en het uitpakken van de bagage waagden we ons aan een eerste restaurant bezoek. We kozen, we waren immers al wat moe, voor het restaurant in het hotel. We werden begeleid naar een vrij tafeltje en bij het opnemen van de bestelling vermelden we opnieuw onze allergie vragen. We opteerden voor een ‘Natâma’ maaltijd. Dit zijn reeds bereide maaltijden vrij van de meest voorkomende allergenen en overbodige ingrediënten. Tevens met een duidelijke vermelding van alle ingrediënten. Spontaan kwam de ober met een de verpakking aandraven zodoende we zelf de ingrediënten nog even konden nakijken. Toegegeven deze maaltijden zijn geen culinaire hoogstandjes, het is: ‘basic’ voedsel.  Maar basic en veilig maakt ons als allergie gezin al heel gelukkig. Moest ik deze maaltijden de rest van de vakantie moeten eten, ik zou er geen bezwaar tegen hebben. Veiligheid primeert altijd.

De volgende dag dompelden we ons helemaal onder in de wereld van Disney. De kinderen hadden een fantastische tijd en tegen de avond waren ze moe en uitgehongerd. Tussen de twee pretparken en het hotel heb je de ‘Village’ een langgerekte winkel/eetstraat. Omdat we met zijn allen zo hongerig waren gingen we de eerste eetgelegenheid binnen die op onze weg lag. disneymenuEen Amerikaanse diner. Ik had me er al aan verwacht dat ik hier niet zou kunnen eten maar wellicht de kinderen wel. Na het toewijzen van onze zitplaatsen kwam een vriendelijke serveerster onze keuze opnemen. We vertelden haar van onze voedselallergieën en eerlijk is eerlijk, wij hebben er echt wel veel. Meestal krijgen we dan verwarde, twijfelden gezichten, soms zelfs eens verveelde of boze. Maar niets van dat! De jongedame bleef vriendelijk en was duidelijk getraind om met deze situatie om te gaan. Ze vermelde dat we hier ook de veilige Natâma maaltijden konden nuttigen maar de kinderen leken meer verlekkerd op frietjes. Geen probleem zo bleek, ze zou de maaltijd specifiek aanpassen aan onze wensen. Ik was werkelijk verbaasd van hun inspanning en de moeite die men wil doen. Maar wat als je allergie zich niet beperkt tot de bij Europese wet bepaalde allergenen. Ook hier weer een positieve oplossing. In een oogwenk kwam de dienster aandraven met een uitgebreid boek onderverdeeld in twee delen. Deel 1 bestond uit een overzicht van al hun gerechten met daarop visueel overzichtelijk een lijst van de 14 bekende allergenen die in dit gerecht zaten. Gelukkig voor mij was er ook nog deel 2. Hierin vond je de volledige receptuur, tot in de kleinste details, inclusief bewaarmiddelen. Ik had er even mijn werk aan maar dankzij dit uitgebreid overzicht en de open en eerlijke ontvangst van het personeel konden we een perfect veilige menu voor ieder lid van ons gezin samenstellen. Waarlijk fantastisch, in jaren niet zo goed en veilig gegeten op restaurant. Nog meer fantastisch om je zo welkom te voelen.

Wat mogelijk is in Disneyland hoeft niet noodzakelijk een sprookje te zijn en is werkelijk de standaard hoe je als horeca met voedselallergie omgaat.

Zo werd onze uitstap naar Disneyland Parijs niet enkel een sprookjesavontuur maar ook een ware culinaire beleving. Wat ons betreft 5 sterren voor Allergievriendelijk ressort! Een ware aanrader!

Reacties zijn gesloten.