shampoo’s, lotions en andere verzorgingsproducten schadelijk voor baby’s?!

Veel producten die wij in het dagelijks leven gebruiken bevatten giftige stoffen, dit zal u uiteraard niet verbazen. Het is laten we maar zeggen deels de prijs van de vooruitgang. Echter kan men zich de vraag nog stellen of het om vooruitgang gaat als deze giftige stoffen bijdragen tot allergie en de ontwikkeling van allergie bij baby’s. Onze ongebreidelde consumentendrang legt een zware hypotheek op onze gezondheid.

Onderzoekers van de universiteit van Washington in samenwerking met het kinderziekenhuis van Seattle hebben ontdekt dat baby’s bij wie dergelijke shampoos en lotions gebruikt worden veel meer ftalaat in hun urine hebben. Ftalaten worden onder meer gebruikt bij het vervaardigen van drukinkten, lijmen en als weekmakers voor plastics, zoals PVC. Maar zijn ook terug te vinden in tal van verzorging en cosmeticaproducten. Uit eerder onderzoek is gebleken dat ook vele volwassenen ftalaten in hun bloed hebben. Zo ook moeders die via het bloed deze giftige stoffen doorgeven aan hun ongeboren kinderen. Dit kan dan aanleiding geven tot verschillende afwijkingen aan de genitaliën bij mannelijke baby’s.

Blootstelling aan ftalaat kan een toename van allergieën en eczeem veroorzaken. Reeds om die reden heeft de Europese commissie in 2006 reeds het gebruik van ftalaat in rammelaars verboden.
Aangezien vele eczeem patiënten verzorgingsproducten gebruiken waar potentieel zulke ftalaten kunnen inzitten dragen sommige van hen bij tot hun eigen probleem zonder dit te beseffen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ftalaat
http://www.wervel.be/voedselsituatie-en-handel/14.01.02-pesticiden-in-de-voeding.html
http://mineco.fgov.be/PROTECTION_CONSUMER/consumentenveiligheid/files/38-KBftalaten_gevaarlijke_stoffen.pdf

Reacties zijn gesloten.