Pinda-allergie beter voorspelbaar door bloedtest.

Onderzoekers van het UZA en de UAntwerpen hebben een bloedtest ontwikkeld die het mogelijk maakt om de ernst van de allergie te voorspellen.pinda
Pinda-allergie is een vaak voorkomende voedselallergie, zowel bij kinderen als volwassenen.  De allergische reacties kunnen variëren in ernst en zelfs levensbedreigend zijn.  (anafylaxie)
Vaak is de diagnose ‘allergie voor’ niet altijd heel duidelijk.  Bij het op zoek gaan naar allergenen.  Dit gebeurt meestal naar aanleiding van specifieke klachten.  Het kan  zijn dat een IgE bloedtest en een priktest een positief allergie resultaat opleveren.  Toch wil dit niet noodzakelijk zeggen dat men allergisch zal reageren.  Ook zegt een traditionele test weinig over de ernst van een eventuele reactie.  Je kan geen of milde klachten hebben of een echt risico lopen.  Tot voor kort was een provocatie test de enige mogelijkheid om dit te ontdekken, maar deze zijn niet zonder risico en vaak onaangenaam voor de patiënt.
Het specifiek bepalen welke proteïnen aan de oorzaak liggen van een reactie is belangrijk omdat zo de ernst kan bepaald worden van een allergische reactie bij de patiënt. Zo is het proteïne Ara h2 vooral verantwoordelijk voor de zware, levensbedreigende reacties.  Deze nieuwe test neem heel wat onzekerheid weg en als patiënten kunnen we maar hopen dat er meer van zulke tests beschikbaar worden voor andere allergenen.
bronnen:http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2593589 & Belga

Reacties zijn gesloten.