Paracetamol speelt rol bij astma, eczeem en rhinitus.

Paracetamol, de pijnstiller die sinds begin jaren ’50 steeds populairder is geworden, zou mee verklaren waarom Astma de voorbije halve eeuw zo in opmars is.

Een grootscheeps internationaal onderzoek waarbij in 31 landen 200 000 kinderen werden onderzocht indiceert dat kinderen die in hun eerste levensjaar paracetamol toegediend kregen tegen hun zevende maar liefst 46 procent meer last hadden van astmatische aandoeningen dan kinderen die dit middel niet hadden genomen. In sommige gevallen is er zelfs spraken van een paracetamol verslaving. Deze kinderen hebben zelfs drie maal meer kans om astma te ontwikkelen. Een kleinschaliger onderzoek door het Global Allergy en Asthma Network kwam tot een soortgelijke conclusie.

Sinds de pijnstiller populairder werd in de jaren ’50 is tevens het aantal astma gevallen toegenomen. De theorie die stelt dat allergie te wijten is aan de toegenomen en verbeterde hygi├źnische omstandigheden komt hierdoor aan het wankelen. Immers werd ook aangetoond dat in ontwikkelingslanden, waar paracetamol een vaak gebruikt medicijn is, de aandoeningen even snel toenemen dan in het westen.

Eerdere studies, eveneens gepubliceerd door het gerenommeerde vakblad ‘The Lancet’, tonen aanwijzingen dat paracetamol tevens de ontwikkeikng voor eczeem en rhinitus zou stimuleren.

De auteur van het onderzoek, de Nieuw-Zeelander professor Richard Beasly, stelt dat paracetamol het meest gebruikte geneesmiddel is om pijn of koorts bij kinderen te bestrijden. Hij hekelt echter het veelvuldig routineus gebruik en pleit om het gebruik te beperken voor kinderen vanaf meer dan 38 graden koorts.

Mocht verder onderzoek inderdaad uitwijzen dat het product een belangrijke invloed heeft op de ontwikkeling van astma, allergie en eczema, dan is dit toch wel een erg bittere uitkom, waar een wijd verspreid en vaak gebruik medicijn aan de basis ligt van een chronische ziekte.
Nu maar hopen op een nieuw medicijn tegen deze aandoeningen zonder nare bijwerkingen

Bronnen :
De Standaard
BBC News
Medical News Today

Reacties zijn gesloten.