Oranje boven?!

Een heerlijk lenteweertje is altijd een goed excuus om er met de kinderen op uit te trekken. We kozen om met ons allergisch gevoelig gezin (papa meerdere en zware voedselallergieën, dochtertje 1 glutenintolerantie, dochtertje 2 melkallergie) om eens niet naar Plopsaland te gaan maar om een bezoekje te brengen aan de Efteling in Nederland. Aangezien onze meisjes nog erg jong zijn kozen we ervoor om te overnachten in het Efteling hotel. Zo was de verre verplaatsing wat minder vermoeiend en konden zij genieten van de op kindermaat gemaakte sprookjessuites.

Iedere gezinsuitstap met kleine kinderen, laten we eerlijk zijn, is vaak ook aanleiding van stress voor de ouders. Hebben we alles mee? Niet aan papa zijn haar trekken als hij aan het autorijden is! Waar is die kinderwagen alweer? U kent het vast wel. Maar voor mensen met voedselallergie is er vaak het bedreigende probleem van: wat eten we? Meestal opteren we voor de veilige optie om voor iedereen zijn lunchpakket te voorzien. We zijn dan ook altijd zwaar beladen met glutenvrije, melkvrije, notenvrije, en veel andere “vrije” producten. Niet altijd leuk, want je sleurt heel veel extra mondvoorraad met je mee en je mist natuurlijk het plaatselijke culinaire aanbod.
Als je zelf of je kinderen voedselallergie hebben is een goede communicatie over wat mag en niet mag van enorm belang. Groot was dan ook onze verassing dat vrouw lief al het een en ander op voorhand geregeld had. Wat bleek, glutenvrij en melkvrij voor de kinderen was helemaal geen probleem. Meer nog het hotelpersoneel was hier zelfs standaard op voorbereid en had een resem aan alternatieve voedingsmiddelen beschikbaar. Vooral het lekkere glutenvrije cupcakje met appel werd gesmaakt. Zelfs voor papa die heel veel voedselallergieën heeft kon de kok toch een menuutje voorzien. Enig minpuntje, op enkele productjes zoals de yoghurt bij het ontbijtbuffet werden geen ingrediënten vermeld.

Na een heerlijk dagje van ontdekken en genieten van alle attracties in het Efteling park hadden we met zijn allen toch terug een sterke eetlust opgewekt. Zouden we het wagen om met zijn allen een Hollandse snack maaltijd te verorberen voor we terug naar huis reden? Maar er waren wel wat obstakels, kunnen we frietjes en een frikadel/hamburger krijgen die niet gefrituurd zijn in arachideolie, die gluten en melkvrij zijn en geen sporen van dit of dat bevatten … . Ik bespaar u de volledige lijst allergenen die we helaas moeten vermijden, het zijn er nogal wat.

We stelden onze uitgebreide allergenen vraag aan een jonge Efteling medewerker. Ik was al voorbereid op een angstige of onzelfzekere blik die ik al te vaak in België tegenkwam. Maar niets van dit. De jongeman leek goed voorbereid en wist ons perfect te informeren over gluten en melk allergenen. Alleen over die arachideolie was hij niet helemaal zeker. Vriendelijk verwees hij ons door naar een eetstandje en stelde ons gerust dat onze voedselallergieën geen probleem waren. En inderdaad na een korte uitleg van ons konden we met zijn allen genieten van een snelle en allergeen vrije hap. Vooral de glutenvrije frikadel viel goed in de smaak. Ik moet in België nog de eerste frituur vinden die dit op zijn menu heeft staan. Na de maaltijd kwam onze jonge vriend nog even terug informeren of alles in orde was. En jazeker dat was het, iedereen blij voldaan en met een vol buikje terug naar huis.

Het was erg leuk om ons helemaal veilig te voelen in De Efteling. We hopen dat we ook in België meer en meer begrip kunnen vinden voor mensen met voedselallergie. Goed communiceren is altijd de sleutel tot succes. En vooral geruststellend als de horeca medewerker het niet hoort donderen in Keulen als hij de term allergenen hoort. Helaas worden we toch nog te vaak geconfronteerd in ons landje met een gebrek aan kennis en af en toe zelfs onbegrip. Niet erg dan gaan we gewoon nog maar eens naar de Efteling .

Goede of slechte HORECA ervaringen, laat het ons weten via info@allergienet.be

Reacties zijn gesloten.