Wetenschappers zijn er in geslaagd om het proces dat ons lichaam aanzet om allergisch te reageren nog beter te begrijpen. Deze doorbraak zou op termijn kunnen leiden tot nieuwe medicatie.
Een op vier mensen heeft last van een allergie. Meestal gaat het om een reactie op pollen, huisdieren, voeding, insectenbeten of huismijten. Patiënten beginnen te niezen, krijgen last van tranende ogen. Maar soms zijn de reacties erger zoals astma, netelroos of anafylaxie.
Volgens wetenschappers veroorzaken de Th2-cellen de allergieën. “Wat men nu in de studie ontdekt heeft is dat er twee soorten Th2-cellen zijn, goede, die belangrijk zijn voor ons afweersysteem en ook de slechte die betrokken zijn bij allergische reacties”, zegt professor aan de Universiteit van Antwerpen, Didier Ebo. “Men heeft nu methodes gevonden om die twee groepen uit elkaar te halen.”
Betere medicatie
Allergieën worden nu vaak bestreden met immunotherapie, waarbij net die stoffen waar je allergisch aan bent aan je lichaam worden toegevoegd. Die therapie is heel duur en werkt niet altijd. De studie kan misschien helpen om betere medicatie te ontwikkelen.
De nieuwe methodes zullen wel altijd maar tijdens een allergie werken. De allergieën zelf zullen blijven bestaan.
Bron: VTM
https://nieuws.vtm.be/vtm-nieuws/binnenland/doorbraak-behandeling-allergieen