mechanisme huidvernieuwing blootgelegd door VUB onderzoekers

Dermatologen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben de mechanismen achter huidvernieuwing blootgelegd. Door een aantal hoorncellen of corneocyten te verwijderen, wordt de “gewone” huidvernieuwing versneld. Via die barrièrebeschadiging bestudeerden ze welke elementen bij dat herstel betrokken zijn en welke processen plaatsvinden tijdens de gewone fysiologische vernieuwing van de hoornlaag.
Bij heel wat huidaandoeningen speelt een verstoorde huidbarrière een belangrijke rol, zoals bij ichthyosis, eczeem en het Netherton-syndroom. De huidbarrière is ook uiterst belangrijk in atopisch eczeem, een aandoening die zowat 1 op 5 West-Europese kinderen treft.
Een herstel van de huidbarrière door de huid dagelijks te hydrateren is dan ook de eerste stap in de behandeling van deze aandoeningen. De onderzoeksresultaten leiden tot nieuwe therapeutische mogelijkheden in deze aandoeningen. Zo zou bijvoorbeeld het aanbrengen van topische serineprotease-inhibitoren bij eczeem de verhoogde serineproteaseactiviteit kunnen tegengaan, wat zorgt voor een verminderde activatie van de protease-activated receptor-2 en dus minder inflammatie.

Bron:
http://www.vub.ac.be/infovoor/journalisten/persberichten/2011/20110221.html
http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1226366/2011/02/22/VUB-dermatologen-leggen-werking-huidvernieuwing-bloot.dhtml

Geef een antwoord