Luchtvervuiling is een moordenaar.

Gisteren hoorde ik op de radio (studio Brussel) het onthutsende nieuws dat er jaarlijks 6700 mensen sterven in België als gevolg van luchtverontreiniging. Dat is pas een cijfer om je wakker te schudden, en dan houden we geen rekening met mensen de extra afzien door vervuiling; astma en allergiepatiënten bijvoorbeeld. Niet te vergeten dat er ook nog altijd mensen sterven aan astma en copd.

Uit een recente publicatie van de Artsenkrant blijk dat het aantal tromboses enorm toeneemt als direct gevolg van luchtvervuiling.

De feiten zijn onthutsend, zo hebben wetenschappers ontdekt dat het risico op trombose met 70% verhoogt met elke stijging van 10 microgram per kubieke meter luchtvervuiling boven de grens van 12 microgram per kubieke meter lucht. Concreet wil dit zeggen dat je in Vlaanderen en Brussel, vier tot vijf keer meer risico op een diepe vasculaire trombose loopt dan in een gezonde regio’s. Dit komt dus overeen met 6739 vroegtijdige sterfgevallen per jaar! Maar het kost ons ook financieel; de meeruitgaven door die vervuiling worden geschat op 4,7 tot 15,1 miljard euro per jaar. Dat is 2 tot 6 pct van ons BNP. M.a.w minder vervuiling = minder belastingen!

België blijkt dus 1 van de meest vervuilde regio’s uit Europa. Dit gegeven is weer maar eens een fantastisch voorbeeld van het falende Belgische milieubeleid dat veel blaat maar weinig wol oplevert en vooral gericht lijkt om de schijn dat er iets gedaan wordt hoog te houden, maar weer eens spreken de feiten ons tegen.

Waarom is in België Dieselrijden nog altijd goedkoper en dus interessanter. Waarom kan je in België nog altijd geen alternatieve brandstoffen tanken (waterstof, biodiesel). Waarom zijn er veel te weinig luchtkwaliteitmeetstations? En waarom lijken zonnepanelen en andere alternatieve energiebronnen alleen maar weggelegd voor mensen met een ruim inkomen?

http://www.hln.be/hln/nl/962/Gezondheid/article/detail/281739/2008/05/20/Jaarlijks-6-700-doden-door-luchtvervuiling-in-ons-land.dhtml

http://www.hln.be/hln/nl/2362/File-info/article/detail/281717/2008/05/19/Fijn-stof-doodt-jaarlijks-630-Vlamingen.dhtml

http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/275479/2008/05/14/Luchtvervuiling-verhoogt-risico-op-trombose.dhtml

http://www.groen.be/nieuwseninformatie/pers/persconf_item.asp?persconf_id=160

http://blog.seniorennet.be/debosheks/archief.php?ID=12954

Reacties zijn gesloten.