Krijg je allergie omdat je eczema hebt?

Het is een beetje oud nieuws maar misschien de vermelding wel waard;
Ik herinner me nog het hoopvol, bijna met jeugdig enthousiasme gepleegde telefoontje door mijn moeder:”ze hebben het gevonden “ zei ze. In al haar enthousiasme dacht ze dat het ging om het reddende medicament. Helaas voor mij en miljoenen anderen ging het ‘slechts’ om een medische doorbraak in genonderzoek naar eczema.

Niettemin was het in 2007 een belangrijke doorbraak voor allergie en nog meer voor eczemapatiënten. Een team van de Schotse wetenschappers was er in geslaagd om het gemuteerde gen dat verantwoordelijk is voor eczema te ontleden. De zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen kon beginnen. Helaas zullen we nog jaren moeten wachten en ons afvragen of de ontdekking iets substantieels zal opleveren.

De kip of het ei? Is eczema een gevolg van allergie of krijg je allergie omdat je eczema hebt?
Volgens de onderzoekers is deze laatste theorie best aannemelijk. Eczema zou worden veroorzaakt door het ontbreken van filaggrin. Dit laatste is ondermeer verantwoordelijk voor het vochtig genoeg houden van de huid. Indien filaggrin afwezig is, droogt de huid uit en is er geen barrière meer tegen pollen en andere allergenen die zo het lichaam kunnen binnendringen. Het lichaam zou dan reageren op deze vreemde substanties door IGE aan te maken en een ontstekingsreactie te veroorzaken op de al reeds droge huid. M.a.w. de theorie stelt dat door het binnendringen via de huid het lichaam allergisch zou worden voor deze allergenen.

Indien dit inderdaad zo is, lopen eczema patiënten een enorm risco door het gebruik van zalfjes en lotions en verzorgingsproducten. In de meeste commerciële producten zitten immers verschillende extracten van voedsel en planten. Citrus komt vaak voor (laat ik daar nu recent allergisch aan zijn geworden) maar ook olijven.

On a personal note; kan ik stellen dat mijn allereerste allergieklacht (toen was ik nog de onschuld zelve en baby) eczema was.

Meer info altijd welkom,

http://www.theherald.co.uk/news/news/display.var.1315654.0.0.php
http://www.guardian.co.uk/science/2007/apr/09/genetics.medicineandhealth
http://health.nytimes.com/ref/health/healthguide/esn-eczema-ess.html?ref=health

Reacties zijn gesloten.