Na een onderzoek van 7 jaar ontwikkelde Anne-Catherine Mailleux een middel om huisstofmijten te bestrijden op een 100% natuurlijke manier. De uitvinding bestaat uit een dekentje en een spray. Natuurlijk én handig in gebruik. Wij zijn nieuwsgierig naar meer uitleg en testen het product zelf uit.
Wat was de aanleiding voor Dr. Mailleux haar onderzoek?
Jan Theuwis: Prof. Mailleux is biologe van opleiding en heeft de communicatie tussen mijten bestudeerd. Door het regelmatige en intense contact met mijten, is Dr. Mailleux zelf allergisch geworden aan huisstofmijten. Dit was voor haar de aanleiding om zich volledig te focussen op de huisstofmijt, om zo een oplossing te vinden voor haar huisstofmijtallergie en die van miljoenen andere mensen. Haar uitgangspunt was een manier vinden om huisstofmijten te verwijderen zonder beroep te doen op insecticiden.
Hoe is AcarUp ontstaan?
Jan Theuwis: Door het gedrag en het communicatiesysteem van de huisstofmijt te bestuderen. Zo werd ontdekt dat het gedrag van de huisstofmijt is aangepast aan de verschillen in vochtigheid in onze matras. Mijten houden van een vochtig milieu, en dat vocht vinden ze ’s nachts aan de oppervlakte van de matras, waar wij ongeveer een halve liter vocht per nacht uitademen en uitzweten. Om die vochtigheid overdag te bewaren, maken mijten de omgekeerde trip en kruipen ze diep binnenin de matras, waar meer vocht wordt bewaard. Binnenin de matras vormen ze dan aggregaten (groepen van 10.000 à 100.000 huisstofmijten). Dankzij die aggregaten beperken ze het vochtverlies en kunnen ze zo overleven tijdens periodes dat er niemand in bed ligt. Aangezien mijten blind zijn, vinden ze elkaar door feromonen (geurstoffen) naar elkaar uit te sturen. Indien een huisstofmijt de feromonen uitstuurt, volgen de andere mijten dit signaal naar de bron. Het zijn die specifieke aggregatieferomonen die later de basis werden voor Acar’up.
Dr. Mailleux is op zoek gegaan naar een geurstoffen uit plantaardige extracten die hetzelfde signaal aan huisstofmijten als de aggregatieferomonen. Hiermee kunnen de huisstofmijten dus uit de matras worden gelokt. Daarna heeft zij een technisch textiel ontwikkeld waar de mijten als het ware in gevangen worden.
We kunnen spreken van een valsstriksysteem: door de combinatie van de spray met plantaardige extracten en het dekentje, worden de huisstofmijten uit de matras gelokt en in het dekentje gevangen. Een snelle, effectieve en veilige manier.
Waarom zijn mensen allergisch aan huisstofmijt?
Jan Theuwis: Mensen zijn niet allergisch aan de huisstofmijten zelf, maar wel aan hun uitwerpselen (en aan hun vervelde huidjes). Deze uitwerpselen zijn heel licht, waardoor ze gewoon door de lucht zweven om daarna neer te dwarrelen op de grond, in tapijten, in gordijnen … Van daar komt het misverstand dat men allergisch is aan “stof”: wanneer er stof opvliegt, vliegen er dus ook heel veel (onzichtbare) uitwerpselen van de huisstofmijten omhoog, die de allergische klachten veroorzaken. We vinden dit dus ook in tapijten, boekenrekken, gordijnen … Tapijten en gordijnen zijn dus geen grote reservoirs van huisstofmijten (wel integendeel, mijten houden bijvoorbeeld niet van licht), maar wel van hun allergenen, de uitwerpselen en huidjes.
Wat is een huisstofmijtallergie? Wat zijn de symptomen?
Jan Theuwis: Huisstofmijtallergie is de meest voorkomende allergie ter wereld: ongeveer 1 op 5 Belgen is allergisch aan huisstofmijt, velen weten dit zelf niet. Het is een respiratoire allergie: de klachten worden veroorzaakt door het inademen van de allergenen (de uitwerpselen in dit geval). De meest courante klachten zijn verstopte/lopende neus, niezen, jeukende en tranende ogen, slaapproblemen, astma, eczeem. Deze klachten komen het hele jaar door voor en zijn het hevigst in de herfst. Men heeft het meeste last van huisstofmijtallergie bij het slapen gaan en ’s ochtends bij het opstaan: in de matras zijn meestal het meeste mijten – en dus ook meeste allergenen – aanwezig.
Iedereen die het hele jaar door last heeft van een verstopte neus bij het opstaan, en daardoor bijvoorbeeld slecht slaapt, kan zich beter laten testen op huisstofmijtallergie.
Hoe gebruiken we Acar’up?
Jan Theuwis: Het gebruik is zeer eenvoudig en kan toegepast worden op de matras, zetel, knuffelberen, enz.
Ook handig als je op vakantie gaat of bv. bij een vriend.
• Je legt het dekentje op de matras en kussen.
• Daarna verstuif je 3 dosissen van de spray per vierkant op het dekentje.
• Na 2 uur verwijder je het dekentje en stopt het in de wasmachine en wast het op 60%.
• Vergeet niet om nadien de matras nog te stofzuigen! Alleen zo worden de resten die de huisstofmijten hebben achtergelaten verwijderd.
Na het wassen kan het dekentje terug gebruikt worden.
De eerste maand gebruik je het product elke week: Acar’Up vangt 80% van de huisstofmijten, dus na 1 maand zal 98% van de mijten verwijderd zijn. Daarna is het voldoende om Acar’Up 1x per maand te herhalen om te voorkomen dat de mijtenpopulatie in de matras terug kan aangroeien. Bijna geen mijten meer in de matras betekent bijna geen productie van de allergenen en dus geen allergische reactie meer.
Is er dan nog nood aan anti-huisstofmijt beddengoed of matrasbeschermers?
Jan Theuwis: Neen. Anti-allergische hoezen sluiten de mijten op in de matras. Ze zijn er dus nog steeds. Hun groei zal trager verlopen, maar ze blijven wel voortplanten en uitwerpselen produceren. Na een behandeling met Acar’Up zijn er nog maar zeer weinig mijten aanwezig, waardoor het contact niet meer vermeden moet worden en hoezen dus niet meer noodzakelijk zijn. Een anti-allergische hoes moet tijdens een behandeling van Acar’Up van de matras worden gehaald, want dit is een fysische barrière waardoor mijten niet tot in het textiel kunnen kruipen.
Zijn er bijwerkingen?
Jan Theuwis: Neen. Acar’Up is een 100% biologisch product, bestaande uit plantenextracten in een zeer lage dosis. Er is dus geen enkel risico op bijwerkingen.
Getest!
We hebben het product ook zelf getest. Mijn man is o.a. allergisch aan huisstofmijt en daarom hadden we het product gekocht. Het is eenvoudig in gebruik en na de eerste maand slechts 1x per maand te herhalen.
Of het ook werkt? De respiratoire klachten zijn deels afgenomen. Of dit te wijten is aan Acar’Up is moeilijk te bewijzen. We blijven dit nog verder doen en hopen dat het product ons en vele anderen kan helpen. De kleine spinachtige beestjes kunnen immers heel wat klachten veroorzaken.
Enkele cijfers:
1 woning op 2 bevat te veel huisstofmijten.
Huisstofmijten is 75% van de respiratoire allergieën
Huisstofmijten hebben een levensduur van ongeveer 3 maanden, waarin de vrouwtjes ongeveer 80 eitjes leggen. Eitjes hebben 4 weken nodig om zich te ontwikkelen tot een volwassen mijt.
Een volwassen mijt meet 0,2 – 0,4 mm.
http://acarup.com/nl/
http://acarup.tv/