Hond in huis als preventie voor allergie.

U leest het goed, een hond is goed voor de preventie van allergie bij jonge kinderen. Behalve dan als deze allergisch zijn aan honden uiteraard?! Helaas is dit effect niet aanwezig bij sporadisch contact met honden.

Duitse onderzoekers hebben ontdekt dat kinderen die opgroeien met een hond in huis minder snel allergieën ontwikkelen. Dit zou komen omdat deze kinderen zo worden blootgesteld aan een waaier van bacteriën en virussen die ons immuunsysteem danig bezig houden en dus zo bijdragen tot de automatische regeling van dit immuunsysteem. Tevens sluit dit onderzoek aan bij de reeds veelbesproken hygiëne theorie, die stelt dat de mens door zijn te hygiënische levensstijl zelf bijdraagt tot het aanmaken van allergieën.

Uit eigen ervaring kan ik alvast dit meegeven:
Ik ben zelf 8 jaar eigenaar geweest van een hond, ondanks dat ik allergisch ben aan honden. Gedurende deze periode van acht jaar had ik episodes met extra astma en eczema die ik vooral toewees aan mijn contact met de hond, veronderstelde ik. Nu ik enkele jaren zonder hond ben merk ik dat mijn astma beter onder controle is. MAAR ondertussen heb ik er een hele verzameling voedselallergieën extra bij en heb ik veel meer last van eczema. Astma aanvallen doen zich minder vaak voor maar zijn veel zwaarder dan voorheen. Mijn eigen subjectieve conclusie is nu dat ik beter af was met hond dan zonder. Helaas durf ik nu niet meer om een hond erbij te nemen aangezien ik vrees dat ik nu de extra allergielast niet zou aankunnen.

Mensen met ervaring m.b.t. dit onderwerp geef me aub een seintje,
info@allergienet.be

http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/default.asp?art=5AEDEAC4-C824-4AF4-BF20-7C34B602942D
http://www.babyinfo.nl/redactioneel/nieuws/bericht.asp?NieuwsID=472

Reacties zijn gesloten.