Hoe overleef je de vakantie met voedselallergie?

Als je allergisch bent voor vis, melk, gluten, noten, citrusvruchten enz…is op vakantie gaan niet altijd zo gemakkelijk. Hoe is etiketring in het buitenland? Worden alle ingrediënten verwerkt? Wat met eten op restaurant of hotel, hoe leg je uit dat je allergisch bent?

Reizen binnen Europa:
Als u in een land binnen de Europese unie blijft dan mag u gerust voor uzelf voedsel mee vervoeren. Tevens is het van belang te weten dat binnen de EU alle voedingsproducten de verschillende ingrediënten moeten vermelden. Echter zal u ze niet altijd in onze moedertaal vinden. Neem dus zeker een woordenboekje mee!

Enkele tips:
Draag indien mogelijk een identificatietag of papier met je mee waarop in drie talen je allergieën beschreven staan. Samen met je bloedtype.

Bereid restaurantbezoek voor met een eventuele restaurant allergiekaart met de juiste vertalingen/afbeeldingen van de zaken die u absoluut niet mag eten. Duidelijke communicatie is essentieel.

Indien je een risicopatiënt bent, ga nooit alleen uit eten en voorzie eventuele noodmedicatie (epipen, antihistaminica, puffers,…)

Indien je een risicopatiënt bent kan het handig zijn te weten waar je hulp kan krijgen bij een eventueel noodgeval. Waar is de dichtstbijzijnde dokter/medische hulppost.

Heeft u nog meer tips…?
Laat ze ons aub weten!

Extra info:

http://dieet.blog.nl/allergie/2007/07/16/woordenlijst-voedselallergie-voor-vakantieganger
http://dieet.blog.nl/allergie/2009/06/26/op-vakantie-met-voedselovergevoeligheid
http://www.voedingscentrum.nl/
http://dieet.blog.nl/algemeen/2008/07/17/veilig-eten-op-vakantie

Reacties zijn gesloten.