EU-wetgeving vestigt meer aandacht op allergenen in voeding

We brengen allemaal wat meer tijd door in de supermarkt om er zeker van te zijn dat de voedingswaren die we in huis halen vrij zijn van bepaalde allergenen. Of we nu met één of met meerdere voedselallergieën rekening moeten houden, de ingrediëntenlijst is onze leidraad, hoewel jarenlange ervaring ons leert niet blindelings op het etiket te vertrouwen. Er zijn nog steeds tal van valkuilen, waar we soms met open ogen in tuimelen. En dan spreken we nog niet over het totale gebrek aan informatie over het onverpakte voedsel dat we kopen bij de bakker, de slager, op restaurant,… Gelukkig zijn er verschillende instanties die deze problemen aankaarten bij de beleidsmakers. We mogen nog niet te vroeg juichen, maar in juli werd een nieuwe Europese wetgeving aangenomen door het parlement, waardoor er op de meeste voorverpakte en niet-verpakte voedingsmiddelen een verplichte melding zal staan van allergenen!

ingredienten op product

ingredienten op product

Wat verandert er?
De allergenen die in een bepaald voedingsmiddel zitten, zullen opvallender moeten worden weergegeven op de verpakking. Enkel de vermelding in de ingrediëntenlijst volstaat dus niet meer. Vele fabrikanten hebben hierop reeds geanticipeerd en passen deze regel al in meer- of mindere mate toe, maar ook de rest zal dus worden verplicht om bij te benen!
Ook voor een brood, een vleessalade van de slager, of zelfs een maaltijd die we bestellen op restaurant zullen we in de toekomst moeten worden geïnformeerd over allergene bestanddelen. Richtlijnen over hoe dat moet gebeuren laat de E.U. echter over aan de verschillende lidstaten.
Enkel de veertien meest voorkomende voedselallergieën
Het zou natuurlijk geen wetgeving zijn zonder uitzonderingen. Enkel de veertien meest voorkomende allergenen in voedsel en hun derivaten (zie hieronder) moeten worden meegedeeld aan de consument. Mensen die minder voorkomende voedselallergieën of zogenaamde pseudoallergieën voor voedingsadditieven hebben, zijn dus nog steeds aangewezen op de ingrediëntenlijst.

1. Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut of de hybride
soorten daarvan) en producten op basis van glutenbevattende granen, met uitzondering van glucosestroop, dextrose of maltodextrinen op basis van tarwe of gerst en granen die worden gebruikt voor de vervaardiging van alcoholhoudende distillaten
2. Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren
3. Eieren en producten op basis van eieren
4. Vis en producten op basis van vis, met uitzondering van:
a) visgelatine die wordt gebruikt als drager voor vitamine- of carotenoïdenpreparaten;
b) visgelatine of vislijm die wordt gebruikt als klaringsmiddel in bier en wijn
5. Aardnoten en producten op basis van aardnoten (waaronder pinda’s)
6. Soja en producten op basis van soja, met uitzondering van:
a) volledig geraffineerd(e) sojaolie en -vet;
b) natuurlijke gemengde tocoferolen (E306), natuurlijk D-alfa-tocoferol, natuurlijk D-alfa-
tocoferolacetaat en natuurlijk D-alfa-tocoferolsuccinaat van soja;
c) fytosterolen en fytosterolesters van plantaardige oliën van soja;
d) plantenstanolesters geproduceerd uit sterolen van plantaardige oliën van soja
7. Melk en producten op basis van melk (inclusief lactose), met uitzondering van:
a) wei die wordt gebruikt voor de vervaardiging van alcoholhoudende distillaten
b) lactitol
8. Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten,
pistachenoten, macadamianoten) en producten op basis van noten, met uitzondering van noten die worden gebruikt voor de vervaardiging van alcoholhoudende distillaten
9. Selderij en producten op basis van selderij
10. Mosterd en producten op basis van mosterd
11. Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad
12. Zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10mg/kg of 10mg/l
13. Lupine en producten op basis van lupine
14. Weekdieren en producten op basis van weekdieren

Niet te vroeg juichen!
De resolutietekst werd aangenomen door het Europees Parlement op 6 juli 2011. De publicatie van de nieuwe wetgeving in het Europees publicatieblad wordt verwacht in oktober van dit jaar. Daarna krijgen de fabrikanten nog vijf jaar de tijd om de nieuwe reglementering toe te passen.
Meer weten?
Het septembernummer van Nutrinews, uitgegeven door het Voedingsinformatiecentrum (NICE), pakt uit met een uitgebreid artikel over deze nieuwe reglementering. U kan dit nalezen op http://www.nice-info.be/BENL/site/nutrinews-edities.aspx.
Allergietip

Je kan een allergiekaart in 25 talen (uit de E.U. en enkele aangrenzende landen) opstellen aan de hand van het allergiewoordenboek van het Europees Centrum voor de Consument – afdeling Duitsland. Zie http://www.ecc-kiel.de/EVZkiel/food-infos/allergy-lexicon.html.

Geef een antwoord