Een verkoudheid? Misschien is het wel een allergische reactie

Last van een loopneus, vermoeidheid een branderige keel? Dan heb je waarschijnlijk een verkoudheid, toch? Wel, het zou mogelijks een huisstofmijtallergie kunnen zijn.

Huisstofmijt is een klein, spinachtig beestje het is met het blote ook amper zichtbaar. Het voedt zich met huidschilfers van dieren en mensen en het leeft graag in vochtige omgevingen en spullen (zoals kussens, knuffelbeesten,…). In de herfst is de lucht erg vochtig, de ideale omstandigheden. Bij een vochtigheidsgraad boven de 55% vermenigvuldigen ze zich razendsnel.

ziek in bed
https://www.myupchar.com/en [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Mensen denken vaak dat ze allergisch zijn voor de huisstofmijt zelf maar eigenlijk zijn het de uitwerpselen die een allergische reactie veroorzaken. Wanneer je een allergische reactie hebt zijn de symptomen vaak een verstopte neus en droge keel.  

Wat kan je doen om huisstofmijt te slim af te zijn?

Huisstofmijt kan je nooit volledig verwijderen, maar hier zijn toch enkele tips om de beestjes de baas te zijn:

  1. Hou je slaapkamer droog en koel.
  2. Gebruik allergeendichte hoezen voor de matrassen en hoofdkussens.
  3. Gebruik synthetisch beddengoed
  4. Was je beddengoed wekelijks op 60 graden
  5. Hou alle kamers goed schoon, vooral de slaapkamers
  6. Planten in de slaapkamer vermijd je het best, deze zorgen voor extra stofvorming.
  7. Was knuffels regelmatig en op  60 graden.
  8. Zorg voor een goede ventilatie, verlucht regelmatig en schaf eventueel een luchtontvochtiger of luchtreiniger aan.
  9. Droog je was zo veel mogelijk buiten of gebruik een wasdroger met afvoer naar buiten en houd de deur tussen de wasruimte en de rest van het huis zoveel mogelijk dicht.

Heb je vaak last van verkoudheid-achtige klachten? Je kan een allergietest aanvragen bij je huisarts. Indien je effectief een allergie hebt, dan kan hij/ zij medicijnen voorschrijven die je klachten kunnen verminderen. Op allesoverallergie.nl staat meer informatie.

bron:RTL nieuws, Loopneus? Misschien ben je wel allergisch voor huisstofmijt, <https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/gezondheid/artikel/4876761/loopneus-huisstofmijtallergie-verkoudheid-herfst>. Geraadpleegd op 16/10/2019

Reacties zijn gesloten.