E211 de weg naar DNA beschadiging

Als allergiepatiënt is het ons nog altijd niet echt duidelijk wat de oorzaken van onze aandoening zijn. Er gaan heel wat theorieën rond. De één al wat meer wetenschappelijk onderbouwd dan de andere. Zo is er ook een theorie die stelt dat allergie te wijten zou zijn aan verschillende kleine beschadigingen van ons DNA die betrekking hebben op de werking van het immuunsysteem. Echter kunnen we niet ontkennen dat de toename van het aantal mensen met allergie de laatste jaren spectaculair is. Zo nog meer spectaculair zijn het aantal toxische stoffen die ons lichaam elk dag te verwerken krijgt. We hebben fijn stof, chemische verontreiniging, niet zuiver drinkwater, additieven in de voeding enz…

Ik blijf erbij dat al deze zaken zeker niet bevorderlijk zijn voor de algemene gezondheid maar toch gaan wij onder het juk van economisch belang (de welvaart van zij die grof geld verdienen) rustig door met vervuilen en vervuild worden. Erger nog, meestal zijn we ons niet eens bewust van de schade die wij ondervinden. Het economische belang zorgt er zelfs voor dat de wereldwijde industrie toxische stoffen mag gebruiken zolang niet ontegensprekelijk bewezen is dat deze stoffen daadwerkelijk schadelijk zijn. En zie daar na jaren van gebruik door de Coca-Cola company, een van de iconen van de westerse economie, van het bewaarmiddel E211 blijkt dat dit menselijk DNA kan beschadigen en kan leiden tot ziekten zoals Parkinson. Meer het kan tevens aanleiding geven aan een resem van aandoeningen die normaal geassocieerd worden met alcoholmisbruik. Eerst maken ze ons suikerafhankelijk, dan geven ze ons mogelijk DNA schade. Het ergste is uiteraard dat wij als goede ouders deze ‘giftige’ light drankjes zagen als het betere suikervrije alternatief voor kinderen die anders risico lopen op adhd, en zwaarlijvigheid.

Water lijkt me dan een goedkoper en enige alternatief. Maar ho! Wacht even, geen kraantjeswater want daar zitten metalen, resten van medicatie en vrouwelijke hormonen in, fleswater dan maar, maar niet uit PET flessen wat deze geven ook weer verdachte stoffen vrij. Zuiver bronwater uit de glazen fles iemand?!

Ondertussen is E211 verboden door Europa maar nog altijd toegestaan in België en nog steeds een zeer populair bewaarmiddel bij veel frisdranken. Het is duidelijk dat wij burgers helemaal niet beschermd worden door onze overheid wat betreft leefmilieu en veiligheid van de voedselketen. De enorme omvang van het probleem, het niet bewustzijn van ons als burgers en de economische belangen houden een omwenteling naar een gezonder leven nog altijd tegen. Onwetendheid is een deugd. Santé!

* bron laatste nieuws 26/5

Reacties zijn gesloten.