Doorbraak van wereldformaat; boerderijstof beschermt tegen allergie.

Als gezin waar de allergie├źn welig teren, hadden wij al een vermoeden dat een leven dichter bij onze oorspronkelijke natuurlijke omgeving (https://en.wikipedia.org/wiki/Hygiene_hypothesis) gezonder is dan onze moderne levensstijl. Vandaar dat wij de voorbije vakantie met zijn allen op boerderijkamp trokken. En het moet gezegd; zonder veel problemen hadden wij een leuke vakantie tussen de koetjes, schaapjes, konijnen en kippen. Blijkt nu dat dit de ideale omgeving is om allergie te voorkomen!

Dit werd bewezen door twee wetenschappers van de UGent, Prof. Bart Lambrechts en Prof. Hamida Hammad, beide verbonden aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Zij publiceerden in het gerenommeerde wetenschappelijk magazine Sciene hun onderzoek dat aantoont dat endotoxines opgenomen door de longen een beschermde rol spelen in het ontwikkelen van astma en allergie.

Vooral bij zeer jonge kinderen kan blootstelling een preventief effect hebben. Maar dit onderzoek is misschien ook een doorbraak voor mensen die allergie hebben. Het opent de weg voor een hele andere manier om allergie te behandelen en te voorkomen. Het zal waarschijnlijk nog vele jaren duren voor deze onderzoekresultaten kunnen worden omgezet in medicatie.

meer info en bronnen:
http://www.sciencemag.org/content/349/6252/1106
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.40831?…
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/deochtend_DO/2.40828
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2431986

Reacties zijn gesloten.