DNA-Methylering helpt bij de diagnose van astma.

De neuscellen van jongeren met allergische astma en rhinitis zijn anders dan die van andere jongeren.  Dat is de conclusie van het onderzoek van  Gerard Koppelman en Cancan Qi van het Universitair Medisch Centrum Groningen. (Nasal DNA mathylkation profiling)

De onderzoekers haalden bij kinderen met een speciaal borsteltje DNA cellen uit de neus en analyseerden de moleculen op het DNA.  Deze vergeleken ze met de neuscellen van kinderen zonder astma.

https://pixnio.com/
pixnio.com

  Kinderlongarts Koppelman doet al jaren onderzoek naar de veranderingen in ons DNS die in de loop van het leven ontstaan.   Deze veranderingen of methylering vinden plaats als bepaalde moleculen zich binden op het DNA en zo deze DNA aan of uit zetten.  Dit proces is afhankelijk van de omgeving en van je leeftijd.

Tevens is er een verschil te zien in de neuscellen tussen kinderen die met of zonder huisdieren opgroeiden.  Een belangrijke conclusie want dit is dus een directe link tussen de omgeving, cel verandering en allergie.  In theorie zou dit onderzoek de diagnose  van allergische astma bij kinderen eenvoudiger maken.  Vooral bij jonge kinderen kan dit verschil in de neuscellen een stap zijn naar een betere diagnose.

Een voorzichtige extra hypothese uit dit onderzoek is dat het aantoonbaar is dat kinderen die opgroeien met huisdieren inderdaad een bescherming hebben tegen astma.  Er lijkt dus inderdaad een verband tussen huisdieren en bepaalde DNA-methyleringspatronen.

Bron: https://www.jacionline.org/article/S0091-6749%2820%2930034-8/abstract

https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Paginas/allergisch-astma-en-hooikoorts-neusborsteltje.aspx

Reacties zijn gesloten.