De praktijk van de allergenen wetgeving; Jongeman bijna overleden door onvoorzichtige bakker!

De nieuwe allergenenwetgeving is nu reeds een jaar en een half in werking.  Gelukkig zijn er veel goede voorbeelden te vinden over hoe men mensen met voedselallergie kan voorzien van de vaak levensbelangrijke informatie.   Maar helaas het correct toepassen van de wet blijft te vaak beperkt tot het geven van vage informatie aan de kant en is al te vaak afhankelijk van de goodwill van de betrokken handelaars.  Eén van onze leden doet ons het verhaal van een bijna fatale afloop.

Zondag 12 juni haalde Anne haar bestelling af bij de lokale Bakkerij in Ruddervoorde.  Aangezien haar zoon al heel lang verschillende voedselallergieën heeft en is ze altijd extra waakzaam.  Ze had dan ook expliciet bij de bestelling vermeld dat haar zoon zwaar allergisch is voor noten.  Daarom had ze ook enkel witte en bruine mini broodjes besteld.  Toen de bakkerij de broodjes overhandigde bleek de bestelling verschillende soorten te bevatten.  Voor alle zekerheid vroeg ze nogmaals of de bestelling ‘notenvrij’ was.  ‘Geen probleem verzekerde de bakkersvrouw, het gaat enkel om verschillende graansoorten.  Enigszins gerustgesteld keerde de vrouw huiswaarts.

Die avond omstreeks 20 uur at de familie van de broodjes.  Onmiddellijk na consumptie kreeg de zoon van Anne last van tintelende lippen en kriebels in de keel.  Kort daarna gevolgd door benauwdheid en extreme jeuk over het volledige lichaam.  De situatie verergerde en monde uit in een anafylactische reactie!  Bewust van de ernst van de situatie werd onmiddellijk besloten om naar de spoeddienst te gaan.  Ondertussen kon de jongeman geen woord meer uitbrengen.  Na een dolle autorit werd de jongen onmiddellijk geholpen door de spoeddarts.  Een verpleger kwam iets vragen aan de collega die bezig was met de behandelding maar kreeg als antwoord “nu even niet! Eerst die spuiten zetten anders zal ik ze niet meer hoeven zetten!” Aldus de zeer ongeruste moeder.  “Gelukkig verdwenen de symptomen na de snelle behandeling op de spoeddienst.  “Toen we later die dag terug naar huis mochten had mijn zoon nog steeds een versnelde hartslag van de behandeling evenals ik van alle stress.  Het had erger kunnen aflopen, veel erger!”

allergische urticaria

Foto vanuit het ziekenhuis, over het gehele lichaam netelroos als gevolg van voedselallergie

“Ik ben enorm teleurgesteld dat ondanks een allergenen wetgeving er nog altijd mensen zijn die voedselallergie niet serieus nemen.” vertelt Anne.  Op maandag is de bakkerij gesloten dus dinsdag ging ik langs om te vragen welke broodjes ze hadden meegegeven en te vragen wat de ingrediënten waren.  De bakkersvrouw kon hier niet op antwoorden.  Nochtans zou er altijd iemand aanwezig moeten zijn die voldoende kennis heeft over de ingrediënten en de allergenen.  Dat is immers zo bij wet bepaald sinds december 2014.  Haar antwoord was ontwijkend, onduidelijk en onrespectvol.  “Dat zijn verschillende soorten granen en zaden maar wat het juist is dat weet ik niet hoor!”  Ik vertelde haar dat mijn zoon een zware allergische reactie had gehad na het eten van de broodje en haar antwoord was “daar kan IK toch niets aan doen!”

Ik vroeg verder of die broodjes sporen konden bevatten van noten en daarop zei ze “alles hier in de winkel kan sporen van noten bevatten je kan toch niet verlangen dat we een notenbrood vastnemen en daarna onze handen wassen?” We snijden notenbrood in de machine en daarna elke andere soort, we houden nergens rekening mee. Ze vertelde ook dat als we iets in de supermarkt kopen dat daar een etiket op hangt “kan sporen van noten bevatten” en dat dit in haar zaak net hetzelfde is, alles kan sporen bevatten!

Waarom heeft ze dat dan toch niet gezegd toen ik het haar die zondag expliciet vroeg.  Als het niet anders kan had ik wel ergens anders een echt ‘veilig’ brood gekocht.

Op maandag had mijn zoon zijn eerste examen op school, ik heb hem met de auto gebracht omdat hij nog duizelig was van de vele medicatie en het niet veilig was voor hem om zelf te rijden. Hopelijk is hij geslaagd voor dit examen.  Maar het is natuurlijk verre van ideaal.  Nog een geluk dat het mondeling was.

Facts: Geschat wordt dat minstens 200 000 mensen in België voedselallergie hebben.

Sinds december 2014 moeten ook op de niet-voorverpakte voedingswaren vermeld worden of deze allergenen bevatten. Voorheen was dit enkel verplicht voor voorverpakte voeding.  Deze nieuwe verplichting is van toepassing voor alle zaken die niet-voorverpakte voeding leveren of verkopen, zoals bakkerijen, slagerijen, supermarkten, frituren, restaurants, hotels, kantines van scholen enz…

De informatie over de allergenen kan zowel mondeling als schriftelijk aan de consument kan worden meegedeeld.   Alhoewel onze voorkeur gaat naar schriftelijke communicatie.

Indien de informatie mondeling wordt meegedeeld, moet er te allen tijde een personeelslid in de zaak aanwezig zijn om de klant correct te informeren wat hier dus duidelijk niet het geval was.  Indien dit niet mogelijk is dan moet de allergeneninfo wel schriftelijk beschikbaar zijn.

De verplicht te vermelden allergenen zijn: glutenbevattende granen, schaaldieren, eieren, vis, aardnoten(pinda) soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesamzaad, zwaveldioxide en sulfieten, Lupine, weekdieren.

Opgelet: Er zijn nog ander allergenen, mensen kunnen dus ook allergisch zijn aan ingrediënten die niet tot deze lijst behoren.  Vb. citrus.

Meer info: https://www.allergienet.be/content/afzwakking-van-europese-regelgeving-ivm-voedselallergenen/

Reacties zijn gesloten.