Corona vaccinatie, is dat wel veilig voor mensen met Allergie of eczeem?

Binnenkort zal iedereen de kans hebben om zich te laten vaccineren tegen Corona.  Maar is dit wel aan te raden of veilig voor mensen met allergie of eczeem? Moet je je laten vaccineren?

Best wel, want de kans dat je ziek wordt van Covid19 en/of zware complicaties krijgt, is honderden malen groter dan wanneer je het vaccin krijgt, volgens viroloog Steven Van Gucht

De meeste mensen met één of meerdere allergieën zullen geen last hebben van het coronavaccin (cfr. Dokter Devroey/radio2)

Algemeen kan je stellen dat indien je allergisch bent aan bepaalde voedingstoffen, pollen of andere zaken, je geen problemen mag verwachten met het corona vaccin.  Ook niet voor mensen die bijvoorbeeld op voedsel een anafylactische reactie hebben gekregen.

Enkel mensen die allergisch zijn aan bestandsdelen van het vaccin kunnen beter niet ingeënt worden.  Voor het Pfizer vaccin zijn dit polythyleenglycol of polysorbaat. 

Voor mensen die een anafylactische reactie hebben gehad op eerdere vaccinaties of medicijnen  of een anafylactische reactie hadden waarvan de oorzaak onbekend is, raden wij aan de huisarts of specialist te raadplegen.

Voor mensen met eczeem is er geen belemmering om te vaccineren tegen Corona. Ook patiënten die afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken zoals prednison, dupilumab, baricitinib, ciclosporine, methotrexaat, etc. mogen gevaccineerd worden

  • Bij het Pfizer vaccin is er een kans op anafylaxie van 1 op 100000!

Tips: 

Heb je een EpiPen? Zorg er dan voor dat je die bij je hebt als je het vaccin laat zetten

Ben je een allergisch persoon, laat dit dan weten in het vaccinatiecentrum

Blijf zeker een kwartiertje na de injectie.

Extra info

De vaccins die nu beschikbaar zijn bestaan uit twee dosissen.  Na een eerste inspuiting zal je lichaam antistoffen beginnen aan te maken.  Het duurt 10 a 14 dagen voor je lichaam enige bescherming heeft opgebouwd tegen Corona.

Na 3 tot 4 weken is een tweede injectie nodig om je bescherming op te drijven tot het maximum van 95% 

Maar opgelet, dan nog moet je rekening houden met alle corona maatregelen want je kan nog steeds corona oplopen en je bent niet 100% beschermd! Als je corona oploopt en je bent gevaccineerd kan je ook nog anderen besmetten.  Dus de ziekte kan aanwezig zijn maar je zal ze in een mildere vorm ervaren omdat je antistoffen hebt.

Brengt het wel op om het vaccin te nemen nu er mutaties bekend zijn?

Zeker wel, dat virussen muteren is normaal, bij corona gaat dat gelukkig relatief traag.  Uit de eerste testen blijkt dat het vaccin van Pfizer ook bescherming geeft tegen de nieuwe Britse variant.  Maar verder onderzoek loopt nog.

www.anafylaxie.be  www.info-coronavirus.be

Reacties zijn gesloten.