Bronchiale thermoplastie

Tot vijf procent van de Belgische bevolking heeft last van astma: deze aandoening staat in de top van chronische ziekten in de westerse wereld. De oorzaken van deze ziekte zijn nog onvoldoende bekend maar de belangrijkste hypothesen zijn onze luchtvervuiling en onze westerse levensstijl.

Dankzij een arsenaal aan medicatie is voor de meeste astmapatiƫnten vandaag mogelijk om zich goed te behandelen. Voor een kleiner percentage van de mensen met astma volstaat de huidige medicatie niet. Daarom is het UZ Leuven gestart met bronchiale thermoplastie. Dat is een techniek waarbij men via een katheter bepaalde delen van de luchtweg verhit tot exact 65 graden Celsiuis. Deze techniek zorgt er voor dat de spiercontracties in het behandelde weefsel verminderen. Daardoor worden de astma-opstoten minder frequent voorkomen. Het effect van de behandeling is levenslang.

Helaas is deze techniek erg duur en niet terugbetaald. Er zijn drie sessies nodig onder algemene verdoving. Bronchiale thermoplastie wordt enkel toegepast in een beperkt aantal longcentra in Europa.

Bron: http://www.uzleuven.be/pneumologie/news/13/10/29/revolutionaire-therapie-voor-moeilijk-behandelbare-astmapati%C3%ABnten

Reacties zijn gesloten.