Bloed in de navelstreng kan worden getest om allergieën baby te voorspellen.

Een eenvoudige bloedtest bij baby’s kan de kans op voedselallergie te ontwikkelen in de kindertijd, identificeren.

Een overactief immuunsysteem bij de geboorte kan leiden tot intolerantie voor melk, eieren, tarwe, pinda’s, noten, vis en schaaldieren – en de aanwijzing hiervoor kan worden gevonden in de navelstreng die nog verbonden is met de baarmoeder van de moeder, zeggen wetenschappers.

Wanneer het immuunsysteem (de afweer van het lichaam tegen infecties) eiwitten in voedsel ten onrechte behandelt als een bedreiging. Tijdens dit proces komen een aantal chemische stoffen vrij die de symptomen van een allergische reactie veroorzaken.

Professor Len Harrison, van het Walter en Eliza Hall Instituut voor Medisch Onderzoek in Melbourne in Australië, vertelt dat er een immuun ‘handtekening’ in het navelstrengbloed staat dat baby’s identificeert die het risico lopen op het ontwikkelen van voedselallergieën .
Len Harrison: “We vonden een verband tussen hyperactieve immuuncellen bij de geboorte van kinderen en de ontwikkeling van allergie voor melk, eieren, pinda’s, tarwe en andere gewone voedingsmiddelen in hun eerste jaar van hun leven.”

Zijn collega, dr Yuxia Zhang, zegt dat bij deze baby’s de afweercellen bij de geboorte geactiveerd waren: “Bij de risico-baby’s, werden de immuuncellen genaamd ‘monocyten’ geactiveerd vóór of tijdens de geboorte.

In de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine, gebruiken de onderzoekers gegevens van meer dan 1000 vrouwen en hun baby’s op allergieontwikkelingen, ademhalings-, cardiovasculaire en neurologische aandoeningen.

Prof Peter Vuillermin van de Deakin University in Geelong in Victoria, een kinderarts die het programma leidt, vertelt dat voedselallergieën tijdens de kindertijd heel normaal is geworden in Australië en het grootste deel hiervan gaat over kinderen jonger dan vijf jaar.
“In feite ontwikkelt één op de 10 baby’s in Melbourne een voedselallergie tijdens het eerste jaar van het leven. We weten niet waarom de toename van voedselallergie heeft plaatsgevonden.”

Eén van de volgende stappen voor de onderzoekers zou moeten zijn het vast stellen waarom deze baby’s hyperactieve immuuncellen hebben, vindt Prof Harrison. Hij zegt: “Zijn de immuuncellen inherent geactiveerd als gevolg van de genen van de baby of worden ze geactiveerd op het moment van de geboorte of eerder in de zwangerschap, en hoe? Deze studie benadrukt hoe belangrijk het is om te kijken naar de zwangerschap en het begin van het leven om goed te begrijpen waarom chronische immuunziekten en inflammatoire aandoeningen zoals allergieën zich ontwikkelen in de kindertijd of daarna.”

De doorbraak in dit onderzoek zou kunnen leiden tot toekomstige behandelingen voor zuigelingen om hen te beschermen tegen voedselallergieën die soms de baby of het kind fataal kunnen worden.
(bron) Het hele Engelstalige artikel over dit onderzoek kunt u hier vinden: http://www.dailymail.co.uk/health/article-3404129/Blood-umbilical-cord-tested-predict-baby-s-allergies.html

Reacties zijn gesloten.