Allervita verse lekkere en veilige producten voor mensen met een voedselallergie of -intolerantie.

allervita
Met een allergie of intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen is het soms echt wel zoeken naar een lekker en veilig alternatief. Gelukkig is er Allervita, een bedrijf gespecialiseerd in verse lekkere en veilige producten voor mensen met een voedselallergie of -intolerantie. Wij waren nieuwsgierig naar de mensen achter dit fantastisch initiatief en gingen op gesprek bij oprichtster en zaakvoerder Sabine.

Hoe is het verhaal van Allervita begonnen?
9 jaar geleden hebben ze bij mij, na een lijdensweg van 35 jaar, coeliakie (glutenintolerantie) vastgesteld. Wie daarmee plots geconfronteerd wordt, valt in een zwart onbekend gat. De noodzakelijke levenslange aanpassingen zijn dan ook niet te onderschatten.

Na de diagnose ben ik, waarschijnlijk zoals iedereen, op het internet op zoek gegaan naar lekkere producten. Ook schuimde ik bio winkels af en stelde vast dat er heel wat glutenvrije droge voorverpakte voeding te verkrijgen was maar verse brood- en banketproducten vinden was toen zo goed als uitgesloten. Uit noodzaak ben ik zelf aan het bakken geslagen maar dat verliep niet zo vlot. Het heeft een jaar geduurd vooraleer ik een brood kon bakken dat er uitzag en min of meer smaakte naar een brood. Dit lag vooral aan het vinden van de juiste verhoudingen van de ingrediënten en aan het feit dat glutenvrij deeg totaal anders is van structuur en anders reageert dan ‘gewone bloem’.
In deze proeffase rees bij mij al het idee om niet alleen voor mezelf te bakken.

In 2008 werd coeliakie ook bij mijn zoontje vastgesteld. En toen een tijdje later ook mijn kleine meid de diagnose ‘coeliakie’ kreeg, heb ik de koe bij de horens gevat en de eerste stappen voor het oprichten van een zaak genomen.

U hebt dan direct de beslissing genomen om het professioneel aan te pakken? Om uw producten ook te gaan distribueren?
Ja, ik wou het niet enkel voor mezelf doen. Ik wou anderen met hetzelfde probleem helpen. Zelf heb ik een achtergrond in de marketing – en communicatiewereld en zag ‘het gat in de markt’. Dat was echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Eén van de doelen die ik stelde was een bakker vinden die in zijn bakkerij enkel glutenvrije ingrediënten toelaat. Dit betekende dat ik niet zomaar bij eender welke bakker terecht kon met mijn vraag ‘kan u dit brood voor mij bakken?’. Maar uiteindelijk heb ik een bakker gevonden die met mij in zee wou gaan.

Voor de start hebben we bijna 2 jaar aan proefbakken gedaan. We probeerden constant nieuwe producten uit en smeten heel veel in de vuilbak.

Uw leverancier, de bakker, geloofde in uw project?
Ja, die geloofde erin vanaf dag 1. Hij was net verhuisd naar een industriële bakkerij. Zijn oorspronkelijke bakkerij was dan ook de uitgelezen plek om er een allergievrije bakkerij van te maken. De bakkerij werd volledig gereinigd en aangepast zodat we nu kunnen stellen dat wij, als één van de enigen in België, werken in een 100% glutenvrije bakkerij.

Op 1 juni 2011 zijn we officieel van start gegaan met een uniek concept. Allervita is een online winkel die samenwerkt met afhaalpunten in Vlaanderen. Klanten bestellen en betalen online en duiden het afhaalpunt van hun keuze aan. Op zaterdag kunnen ze dan hun bestelling ophalen in het door hen gekozen afhaalpunt.

Zijn die afhaalpunten andere bakkerijen?
Dit zijn inderdaad bakkerijen maar ook natuurwinkels, een slagerij, een versmarkt, ….
Wekelijks ontvang ik meerdere vragen van geïnteresseerden om een Allervita afhaalpunt te worden. Aan interesse is er zeker geen gebrek.

Dus er is echt wel vraag naar?
Ja, ik ben ervan overtuigd dat elke bakker wel geconfronteerd wordt met de vraag of ze glutenvrij brood aanbieden. Bakkers zien daar nu ook ‘brood in’ en beginnen soms zelf ‘glutenvrije’ producten te bakken. Als ze dit brood echter in dezelfde werkplaats, in dezelfde ovens maken of in dezelfde machines van ‘gewone’ producten snijden dan kan het brood onmogelijk glutenvrij zijn. Contaminatie is dan zeker niet uit te sluiten.

Is dit voor coeliakiepatiënten een groot probleem? Voor mensen met allergie zeker, maar is dit ook zo voor gluten?
Er zijn sowieso gradaties in reacties op gluten, maar wie coeliakie heeft en gluten eet, beschadigt zijn of haar darmen. Ik ben bijvoorbeeld extreem gevoelig en word effectief ziek van één korreltje ‘gewoon’ brood. Contaminatie moet ten alle tijden vermeden worden.

Was het een opluchting als u de diagnose ‘coeliakie’ kreeg?
Ja, het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Langs de ene kant weet je wat het is en kan je er rekening mee houden, maar aan de andere kant kom je in een wereld terecht die je helemaal niet kent.
En het is niet enkel jij die ermee te maken krijgt, het is je hele gezin, je hele familie, … . het heeft ook zijn weerslag op je sociaal leven want op restaurant gaan of bij vrienden gaan eten is niet meer zo evident.
Dit wordt allemaal héél sterk onderschat!

De diagnose was achteraf gezien een beetje een geluk bij een ongeluk. Toen ik afstudeerde wou ik zelfstandige worden maar ik wist niet goed in wat. Coeliakie heeft mij de weg gewezen.

Krijgt u soms te maken met onbegrip? Dat mensen die coeliakie niet kennen het minimaliseren?
Ja hoor, soms krijg ik daar wel mee te maken.
Wanneer ik bijvoorbeeld op restaurant de vraag stel of de frieten gebakken worden in vet waarin reeds kroketten gebakken zijn, dan kijken ze je soms aan met een blik van ‘allé durf jij dat nu vragen’. Maar voor coeliakiepatiënten is dit belangrijke informatie want chapelure maakt ons ziek.

Is er medicatie die je kunt innemen om je hiertegen te wapenen?
Neen, voor gluten bestaat er geen medicatie. Wanneer je als coeliakiepatiënt gluten eet dan beschadig je je darmen. Dus de enige behandeling is gluten volledig mijden. En dat is niet altijd gemakkelijk, want gluten zitten in enorm veel producten. Producten waar je het niet zou in verwachten.

Verliep alles direct goed bij de start van Allervita?
Neen, we hebben sinds de start al wat pech gehad. Het eerste jaar leverden we in het uiterste puntje van Limburg tot in De Panne.

Iedere zaterdag vertrokken er 6 wagens vanuit één centrale plaats, zodat alle bestellingen tegen de middag geleverd werden. De leveringen, in de afhaalpunten en bij de mensen thuis op het uur dat zij wensten, verliepen vlot. We leverden toen een mooie en zeer geapprecieerde service. Maar het was te mooi om waar te zijn want de transportfirma, waar we toen mee samenwerkten, is failliet gegaan.
Van de ene dag op de andere had ik geen transportfirma meer en zat ik daar. Ik heb heel veel transportfirma’s gecontacteerd maar spijtig genoeg geen enkele gevonden die dezelfde service aan een betaalbare prijs kon aanbieden.

Gevolg was dat wij het een tijd lang zelf hebben gedaan, maar dit was niet houdbaar. Uiteindelijk heb ik het concept noodgedwongen een beetje moeten aanpassen. De afhaalpunten in Limburg werden omwille van de afstand stopgezet en ook de thuisleveringen hebben we moeten afbouwen.

Dus nu werken we nog enkel met vaste afhaalpunten waar er elke zaterdagochtend geleverd wordt.

En eigenlijk ook relatief regio gebonden?
Wel ja, in Oost-Vlaanderen zijn er veel afhaalpunten, in West-Vlaanderen zijn er een aantal en dan zijn er twee in Vlaams-Brabant en twee in Antwerpen.
We hebben een toer uitgestippeld zodat we tussen 7u en 12u overal kunnen leveren. Klanten kunnen dan vanaf 12u hun producten ophalen. Dit geeft elke zaterdag wel de nodige stress, aangezien je het verkeer niet kan controleren.

Zaterdag is dan geen rustdag voor jullie?
Nee, wij beginnen om 4u ’s nachts te werken. Op dit moment gebeuren de kwaliteitscontroles, de verdeling, … . En om 7u moet alles klaarstaan voor transport.

Jullie leveren 1 maal per week maar mensen eten graag iedere dag glutenvrij.
Onze producten worden de nacht van vrijdag op zaterdag gemaakt. Mensen kopen hun producten vers en vriezen dan een voorraad in voor latere consumptie. Soms zelfs meer dan 10 broden. Als je iets verder afwoont van een afhaalpunt kan je natuurlijk niet anders dan een voorraad inslaan. Meer productiedagen per week zou organisatorisch mogelijk zijn maar het is nu nog niet rendabel omdat het aantal te produceren producten dan te klein is.

Is dit dezelfde reden waarom je geen afhaalpunt in Limburg hebt?
Dat is een puur logistiek en financieel gevolg. De hoge transportkosten zijn de oorzaak. Maar het leveringsprobleem in Limburg is deels opgelost doordat een klant het initiatief genomen heeft om de bestellingen van de Limburgse klanten te coördineren. Zij heeft een beurtenrol opgesteld zodat ze afwisselend naar Leuven rijden om alle bestellingen op te halen.
Super toch dat dit initiatief er spontaan gekomen is. Dit bewijst dat klanten echt tevreden zijn over de Allervita lekkernijen!

Hoe zit het met allergeenvrij produceren? Jullie richten zich ook naar mensen met allergieën, bij voorbeeld melkeiwitvrij.
Wel, deze producten worden via de website aangeboden. Klanten kunnen ze wekelijks bestellen.
Ik heb wel het idee dat het aantal mensen dat reageert op gluten, lactose en melkeiwit sterk toeneemt.

In het begin had ik vooral ‘glutenvrije’ klanten, maar nu zijn het echt wel meer en meer mensen met combinatie allergieën.

Komt dit omdat de bekendheid groter wordt of omdat het probleem stijgt?
Beiden.
De coeliakievereniging steekt veel tijd in sensibilisering en ook ik probeer mijn steentje bij te dragen door voordrachten te geven.

Hoe meer mensen weten wat coeliakie is, hoe beter natuurlijk.

Ik heb me laten vertellen dat er sprake is van een Europese reglementering die bakkers ook verplicht gaat stellen om hun ingrediënten te vermelden. Ook geheime ingrediënten.
Dat doen wij nu ook al. Alle ingrediënten die gebruikt worden, staan vermeld op het etiket. Van elk product hebben we een technische fiche.

Ik maakte de opmerking naar allergie toe. Sommige firma’s maken gebruik van een geheim ingrediënt, maar dit houdt een groot risico in naar allergie toe.
Bij ons staat echt alles vermeld op de ingrediëntenlijst. Het geheim bij ons draait om de samenstelling en de manier van verwerken, er wordt geen geheim ingrediënt gebruikt.

Bieden jullie ook andere producten aan zoals bv. pizzadeeg?
Pizzadeeg maken we nog niet. We hebben veel vraag naar bladerdeeg en maken die ook voor onze koffiekoeken, maar als je de bladerdeeg niet onmiddellijk verwerkt als hij gemaakt is dan wordt die keihard en onbruikbaar. Wij zetten enkel producten online waarvan we zelf 100% tevreden zijn, vandaar dat de bladerdeeg nog niet op de website staan.

Maken jullie ook producten op maat?
Ja, dat doen we af en toe. Dit is zeer arbeidsintensief. Ik krijg soms moeilijke vragen. Maar vooral voor kinderen die jarig zijn, proberen we altijd wel iets lekkers te maken.

Wat zijn dan de meest moeilijke allergenen om te vermijden?
Tja, ik kreeg al de vraag om een verjaardagstaart te maken voor een kindje dat geen gluten, melkeiwit, lactose, soja én citrusvruchten mag hebben. Je kan dan ook niet zomaar de standaardbloem gebruiken want in bepaalde bloemmixen zit er melkeiwit of soja verwerkt. Dat maakt het niet evident om een verjaardagstaart te maken.

Wat kost een op maat gemaakte allergie vrije verjaardagstaart bij jullie.
De taarten kosten iets meer dan deze die op de website staan omdat het over ‘maatwerk’ gaat. Wanneer een taart geen eieren mag bevatten, volstaat het niet om alleen de eieren te schrappen. Alle ingrediënten moeten op basis van de technische fiches overlopen worden. Daar kruipt dus heel wat tijd in, maar we investeren die tijd graag om zo tevreden klanten te krijgen. Het is erg leuk om een mailtje te krijgen waarin staat dat de jarige zo blij was met zijn lekkere ‘op maat ‘ gemaakte taart.
Uiteindelijk is dat de reden waarvoor ik het doe.

De Allervita producten zijn duurder dan ‘gewone’ producten. Hoe komt dit?
Hiervoor zijn twee redenen. Ten eerste zijn de grondstoffen die wij gebruiken soms 10 keer duurder dan gewone bakkerijgrondstoffen. Ten tweede is het produceren van de Allervita producten zeer arbeidsintensief en vraagt het enorm veel tijd. Glutenvrij deeg is totaal niet te vergelijken met gewoon deeg. Gluten zorgen immers voor de elasticiteit van het deeg. Al onze producten worden dan ook volledig ambachtelijk gemaakt.

Is er ook nog een prijsverschil tussen de glutenvrije producten en de allergeenvrije producten?
Lactosevrije producten zijn goedkoper dan glutenvrije producten omdat men daar gebruik kan maken van tarwebloem. Gluten- en lactosevrije producten zijn dan weer iets duurder dan enkel glutenvrije producten omdat de basis ingrediënten duurder zijn. Het prijsverschil wordt wel minimaal gehouden.

Is Allervita voor u nu een fulltime job geworden?
Nee, ik doe dit in bijberoep.

Dat is dan wel een druk bijberoep?
Een héél druk bijberoep ja.

Helpt u zelf bij het bakken van de producten?
Nee, ik sta in voor alles behalve het bakken. Bakker zijn is een gereglementeerd beroep dat ik graag overlaat aan de specialisten.

Is het een doelstelling om ooit van Allervita uw hoofdberoep te maken?
Ja, op termijn. Dat is altijd mijn doelstelling geweest.

Jullie hebben een hele knappe website, zelf gemaakt?
Ja, ik heb die zelf uitgetekend maar niet gemaakt. Daarvoor heb ik een websitebouwer aangesproken. Ik wist heel goed, voor ik met de website begon, hoe ik het wou. Dat is mijn concept en zo wil ik werken. Ik denk dat dat heel belangrijk is. Nu, na bijna twee jaar, zijn er natuurlijk al zaken die ik anders zou doen.

Mensen vinden jullie dus via de website. Zijn er nog andere communicatiekanalen die jullie gebruiken?
Ja. Facebook, beursdeelnames, af en toe een advertentie, onze afhaalpunten, persaandacht, links naar andere websites, … en vooral mond-aan-mond reclame.

Zijn er nog zaken die je aan de lezers wil meegeven?
Wat ik nog niet vermeld heb, is dat wij ook kookworkshops geven. Zowel gluten- als allergievrij koken. Er komt dan een kok langs die zich gespecialiseerd heeft in gluten- en allergenenvrij koken. Het is geen traditionele kookles. We noemen het ‘meet, eat & geniet’. Maximaal 12 mensen kunnen per avond deelnemen. Vanaf het aperitief tot nagerecht worden heel veel tips gegeven rond wat wel en niet kan en welke de vervangproducten zijn. En uiteraard eten we dan allemaal gezellig samen. Ook deelnemers wisselen dan vaak met elkaar leuke tips.

Daarnaast geef ik ook voordrachten met als titel: ‘Voedselallergie en glutenintolerantie in het bijzonder’.
Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk mensen te informeren. Omdat ik weet dat er veel mensen met problemen, gerelateerd aan allergieën, rondlopen die nooit de juiste diagnose krijgen.

Hartelijk dank voor dit boeiend gesprek
Voor meer informatie www.allervita.be of via Facebook

Reacties zijn gesloten.