Allergische tieners dragen te weinig een EpiPen!

Box+PenUit een zeer recent onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), één van de grootste ziekenhuizen in Nederland, blijkt dat Nederlandse tieners met een ernstige voedselallergie veel te vaak geen EpiPen adrenaline spuit bij zich dragen.

Een situatie die toch risico’s inhoud aangezien een EpiPen adrenaline spuit bij een ernstige allergische reactie levensreddend kan zijn.

Iemand met voedselallergie krijgt klachten na het eten van een bepaald voedingsmiddel waar hij of zij allergisch aan is, bv melk, vis, noten.  Ook mensen met een allergie voor wespen- of bijen steken lopen een verhoogd risico op een ernstige reactie.  Zulks een ernstige allergische reactie noemt men ook wel een anafylactische reactie.  Meer info op www.anafylaxie.be.

Bij een ernstige allergische reactie of bij een allergische schok reactie kan de bloeddruk gevaarlijk dalen of kunnen de luchtwegen opzwellen. De directe en snelle toediening van adrenaline via een EpiPen kan zo een potentieel dodelijke reactie voorkomen.

Volgens het onderzoek van het UMCG heeft slechts twintig procent van de allergische tiener een Epipen bij zich.  Veel jongeren hebben de adrenaline spuit niet voorgeschreven gekregen en zijn dus niet altijd bewust van het gevaar.  Dit ondanks dat er in Nederland per jaar een 16-tal mensen overlijden als gevolg van een allergische reactie.  Cijfers voor België ontbreken.

Bron:

 

https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Paginas/levensreddende-spuit-voedselallergie.aspx

Reacties zijn gesloten.