Allergie voor geurtjes.

Het is niet altijd zo eenvoudig te achterhalen waar je allergisch voor bent. Soms kunnen allergenen zich verschuilen in de meest ondenkbare plaatsen. Zoals in de geurstoffen van de shampoo die je deze ochtend gebruikte.

Shampoo, deo, schoonmaakmiddelen, luiers, en nog tal van andere producten worden tegenwoordig voorzien van een aangenaam geurtje. Echter kunnen deze geurstoffen, waarvan er altijd wel nieuwe worden toegepast in ons dagelijks milieu, ernstige klachten geven. Dat stelt dermatoloog professor Pieter-Jan Coenraads van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het is al langer bekend dat geurstoffen soms allergie kunnen veroorzaken. Meestal in de vorm van lichte huid uitslag maar soms ook met ergere gevolgen. Uit een eerste pilootstudie blijkt tevens dat er 1% tot 3% kans is dat men inderdaad allergisch reageert op geurstoffen. De Europese unie heeft al langer bepaalde regels rond het gebruik van deze stoffen en de maximum hoeveelheden. Echter is hier nog maar weinig onderzoek verricht.

Daarom zal in samenwerking met een Europees en een Amerikaans onderzoeksinstituut en het Nederlandse rijksinstituut RIVM, dit voorjaar een Europees onderzoek starten.

Reacties zijn gesloten.