Open brief aan de Socialistische Mutualiteiten

Appelen zijn geen peren!

Als patiënten belangenorganisatie proberen we onze vrij tijd te investeren in onder meer voorlichting rond onze ziekte Allergie.  En dat is nodig want er bestaat nog heel wat verwarring en soms onbegrip over de ernst en de verminderde levenskwaliteit.

Met veel nieuwsgierigheid en belangstelling zagen we dat de editie april van S-magazine,  het ledenblad van de Socialistische Mutualiteiten hun hoofdartikel wijde aan ‘voedselallergie’.   Helaas al vrij snel bleek dat het artikel over een patiënte ging met coeliakie.  Nu wil het toeval dat wij in ons gezin ‘gezegend’ zijn met zowel voedselallergieën als met coeliakie.  In het bewuste artikel worden de termen allergie, intolerantie en coeliakie gebruikt om één hetzelfde ziektebeeld te identificeren.  Dit is alles behalve correct.   Het gaat namelijk letterlijk over twee volledig andere ziekten.  Er zijn in de beleving van de patiënt weliswaar een aantal zaken die wellicht op dezelfde manier zullen worden ervaren.  Allergie kan onder andere ook darmklachten geven, mensen met Voedselallergie moeten ook voorzichtig zijn met kruis contaminatie enz.… Maar iemand met allergie kan na consumptie van een allergeen een anafylactische reactie krijgen en zelfs overlijden.  Dit risico bestaat gelukkig niet bij coeliakie.

Coeliakie is een chronische immunologische darmaandoening die veroorzaakt wordt door de in gluten aanwezige gliadine.  Mensen bij Coeliakie hebben een specifieke genetische aanleg.  Allergie kent een ander immunologische reactie waarbij Immunoglobuline E (IgE) een rol speelt.smagazine

Ik vind het als lid enorm teleurstellend dat zelfs mijn eigen mutualiteit niet eens het verschil kan maken tussen mijn (voedsel)Allergie en de Coeliakie van mijn dochter.  Het is alsof je een artikel over Eczeem aankondigt en dan een psoriasis patiënt aan het woord laat.

Maar het is helaas niet de enige fout in het artikel.  De geïnterviewde verwijst even naar de nieuwe wetgeving rond allergenen in België en vermeld foutief dat de menukaart informatie moet verstreken over de ingrediënten die in de gerechten zijn gebruikt.  Dit is helaas niet juist.  België heeft een uitzonderingsmaatregel bekomen waarbij het voldoende is dat het aanwezige horeca personeel uitleg kan geven over de gebruikte ingrediënten/allergenen.  Uiteraard vinden wij ook dat een geschreven ingrediëntenlijst op de menukaart beter zou zijn.  Maar het is niet verplicht.

Na het lezen van het artikel vraag ik mij af; welke maatregelen nemen jullie voor mensen met echte voedselallergie?  Kunnen wij ook aanspraak maken op een financiële tussenkomst van 38 euro?  Hoe vragen wij dit aan?   Staat de diëtiste ook klaar met tips en een aangepast menu?  Hoe kunnen mensen met voedselallergie hier beroep op doen?

Lees het originele artikel van S-magazine hier:https://issuu.com/socmut/docs/smagapr2016-wvl/1?e=1072458/34520231

Reageren is niet mogelijk